Bijzonder verlof
Soms vereist een belangrijke gebeurtenis dat een werknemer verlof op moet nemen. Hoelang dit verlof mag duren en of de werkgever het loon moet doorbetalen, verschilt per soort verlof. Verlof is iets anders dan vakantie, want bij vakantie is niet aan een bepaalde gebeurtenis gekoppeld.
1. Zwangerschaps- en bevallingsverlof
Als een werknemer zwanger is, heeft zij recht op zwangerschapsverlof en bevallingsverlof. Het verlof bedraagt in totaal 16 weken achter elkaar. Zwangerschapsverlof is de periode vanaf het begin van het verlof tot de bevalling. Bevallingsverlof is de periode vanaf de bevalling tot het einde van het verlof.
Tijdens het zwangerschap- en bevallingsverlof ontvangt de werknemer een uitkering van 100% van haar salaris. Hierbij geldt wel een maximum dagloon.
2. Kraamverlof
Als de partner van een werknemer bevallen is, heeft de werknemer recht op verlof. Het kraamverlof duurt twee dagen, deze dagen kunnen worden opgenomen na de bevalling van de partner van de werknemer. De bevalling zelf en het aangeven van het kind valt niet onder het kraamverlof.
3. Adoptieverlof
Werknemers die een kind adopteren hebben recht op adoptieverlof. Dit verlof geldt voor beide ouders, ook pleegouders kunnen in aanmerking komen voor adoptieverlof. Als een werknemer met adoptieverlof wil dan moet hij dat drie weken van te voren aanvragen bij zijn werkgever.
Het adoptieverlof duurt maximaal vier weken, dit verlof moet aaneengesloten worden opgenomen. Als het kind al langer dan 16 weken officieel in het gezin is opgenomen geldt het adoptieverlof niet.
De werknemer ontvangt bij het adoptieverlof een uitkering van 100% van het salaris. Hierbij geldt wel een maximaal dagloon.
4. Ouderschapsverlof
Werknemers hebben het recht om onder bepaalde voorwaarden deeltijdverlof op te nemen voor de zorg van hun kinderen. Een werknemer heeft recht op ouderschapsverlof als hij minimaal een jaar voor dezelfde werkgever werkt en zorgt voor een kind dat jonger is dan acht jaar. Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof. De werknemer heeft recht op 26 maal zijn wekelijkse arbeidsduur.
5. Calamiteitenverlof en ander kort verzuimverlof
Als een werknemer onmiddellijk vrij moet nemen doordat er iets onverwachts in de privé sfeer is gebeurd. Dit verlof valt onder calamiteiten en ander kortverzuim verlof. Een normaal verzoek van de werknemer mag de werkgever eigenlijk niet weigeren.
Hoelang het calamiteiten verlof duurt hangt af van de reden van het verlof.
6. Kortdurend zorgverlof
Een werknemer kan kortdurend zorgverlof opnemen als hij voor een ouder of een thuiswonend ziek kind moet zorgen. De werknemer moet dan wel kunnen aantonen dat hij op dat moment de enige is die de zorg op zich kan nemen.
De werknemer kan per jaar maximaal twee keer het aantal uren dat hij in de week werkt opnemen. Tijdens het verlof moet de werkgever ten minste 70% van het salaris doorbetalen. De werkgever kan het kortdurend zorgverlof alleen weigeren als er problemen door komen in het bedrijf of in de organisatie.
7. Langdurend zorgverlof
Een werknemer kan langdurend zorgverlof opnemen als hij moet zorgen voor een partner of een kind die levensbedreigend ziek is. Per jaar mag de werknemer twaalf weken lang maximaal de helft van het aantal dat hij werkt aan zorgverlof opnemen.
Het verlof eindigt als:
- - De duur van het verlof is verstreken
- - Als de persoon voor wie hij verlof heeft opgenomen overlijdt
- - Als de persoon voor wie hij verlof heeft opgenomen niet langer levensbedreigend ziek is
De werknemer moet het verlof maximaal twee weken van te voren schriftelijk aanvragen bij de werkgever. De werkgever mag het langdurend zorgverlof alleen weigeren als het bedrijf daardoor in de problemen komt. De werknemer wordt niet doorbetaald bij langdurend zorgverlof.